TGC,10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle mesaj paylaştı

1/10/2025

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Gazetecilik yapma umudumuzu koruyoruz

TGC Yönetim Kurulu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle paylaştığı mesajda şu ifadeler yer aldı:

"2025 yılında 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü, basın özgürlüğü açısından karanlık bir tablo ile karşılıyoruz.

Basın Kanunu’nun çıkarılması için verilen mücadelenin sonucu olarak 1961 yılında gazetecilere 'bayram' olarak ilan edilen bu gün, 1971'de basına uygulanan baskılar nedeniyle 'Çalışan Gazeteciler Günü' olarak değiştirildi.

Bugün, haksız gözaltılar, tutukluluk, sansür, Basın İş Yasası ile çalıştırılmamak, düşük ücret, sendikasızlık ve işsizlik gibi ağır sorunlar gündemimizdeki yerini koruyor.

Ülkemizin basın özgürlüğü karnesi ne kadar kötü olursa olsun, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerin kalktığı, cezaevindeki gazetecilerin özgür kaldığı, haberin ve gazeteciliğin suç olarak görülmediği günlerde gazetecilik yapma umudumuzu koruyoruz.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak, üyelerimizin ve tüm meslektaşlarımızın Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyoruz."

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nün ilanı

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, 4 Ocak 1961'de basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı Basın İş Kanunu’nun Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla ilan edildi.

Ancak dokuz gazete patronu, bu yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşturulmasına ilişkin 195 sayılı yasaya karşı çıkarak ortak bir bildiri yayımladı ve gazetelerini üç gün kapatma kararı aldı.

Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah’ın patronları, bu boykota katılarak kamuoyuna duyuruda bulundu.

İstanbul Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve İstanbul Gazeteciler Sendikası ise gazetecilerle birlikte bu karara katılmadıklarını açıklamış ve “Simidimiz ve hürriyetimiz için”, “Çalışan gazeteciye cop, patrona hazırlop” gibi dövizler taşıyarak dayanışma gösterdiler. 

Bu olay, basın tarihine 'Dokuz patron olayı' olarak geçti. Gazeteciler, bu süreçte İstanbul Gazeteciler Sendikası çatısı altında 'Basın' adlı bir gazete yayımladılar.

Basın Gazetesi, 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında yayınını sürdürdü. Bu dayanışmanın ardından, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. 

1971 yılındaki askeri müdahalenin ardından gazetecilere yönelik ağır baskılar nedeniyle günün adı, '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' olarak değiştirildi.
 

Kaynak: TGC

Editör:Melda Esen

 

Yazarlar