Doğru Habercilik ve Medya Etiği Kitabı İngilizce ve Kürtçe dillerinde yayımlandı
1/1/2025
Doğru Habercilik ve Medya Etiği Kitabı İngilizce ve Kürtçe dillerinde yayımlandı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, medya mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla hazırladığı "Doğru Habercilik ve Medya Etiği" kitabını İngilizce ve Kürtçe dillerinde yayımladı.
Medya çalışanlarına rehberlik edecek kitap
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, medya mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla hazırladığı "Doğru Habercilik ve Medya Etiği" kitabını İngilizce ve Kürtçe dillerinde yayımladı.
İletişim Başkanlığı tarafında daha önce Türkçe, Arapça, Azerbaycan Türkçesi, Rusça, İspanyolca, Almanca, Fransızca ve Yunanca dillerinde sunulan eserler ile birlikte, bu yeni yayımla toplamda 10 dile ulaşılmış oldu.
Kitap, doğru habercilik standartlarını koruma ve topluma güvenilir bilgi sunma konusunda medya çalışanlarına rehberlik etmeyi amaçlıyor. Ayrıca, medya okuryazarlığını geliştirmek ve doğru bilgiye ulaşmak isteyenler için de önemli bir kaynak niteliği taşıyor.
"Meslek Mensupluğu", "Haber Kaynağı", "Haberin Sunuluş Biçimi", "Haber Düzeltme ve Cevap Hakkı", "Habercinin Sosyal Medya Kullanımı" başlıklarından oluşan beş bölümden meydana gelen kitap, doğru ve güvenilir haberciliğe katkı sağlamayı hedefliyor.
Suistimaller ve etik ihlaller arttı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, kitabın sunuş yazısında, doğruluk, dürüstlük, bağımsızlık, objektiflik ve tarafsızlık gibi değerlerin medya etiği standartlarının temelini oluşturduğunu vurguladı.
Altun, medya faaliyetlerini düzenleyen ahlaki kodların, güvenilirliğin sağlanmasına yönelik önemli bir çaba olduğunu belirtti.
Altun, profesyonel basın çalışanı olmayan kişilerin de içerik üretimine katılmasıyla birlikte iletişim ortamlarında suistimallerin ve etik ihlallerin arttığını belirtti.
Medyanın, bireylerin bilgi ve haber alma hakkının kullanılmasında ve dolayısıyla demokrasinin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynadığını vurguladı.İletişim Başkanı Altun,
"Medya etiğine sahip çıkmak konusunda en büyük sorumluluk hiç kuşkusuz gazetecilere düşmektedir," diyerek bu ilkelerin sistematik olarak uygulanmasının doğru ve güvenilir haberciliğin demokrasi için oynadığı hayati rolü ortaya çıkaracağını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerine atıfta bulunarak, "Hakikatin en yalın hâliyle okuyucuya ve izleyiciye aktarılması, bu mesleğin olmazsa olmazıdır," dedi.
Son olarak, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın medya etiğine dair uluslararası örnekler çerçevesinde derlenen ilkelerle hazırlanan bu rehberin medya çalışanları ve araştırmacılar için önemli bir kaynak olacağına inandığını belirtti. Altun, eserin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, medya etiğine sahip çıkan gazetecilere başarılar diledi.
İletişim Başkanlığının Yayınları 10 Dile Ulaştı!
İletişim Başkanı Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda,
"Daha önce Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Arapça, Azerbaycan Türkçesi, Rusça, İspanyolca, Almanca, Fransızca ve Yunanca dillerinde hazırlanan İletişim Başkanlığı yayıncılık faaliyetleri, bugün itibarıyla 'Doğru Habercilik ve Medya Etiği' kitabının Kürtçe çevirisiyle 10 dile ulaşmıştır," bilgisini verdi.
Kaynak: İletişim Başkanlığı
Editör:Melda Esen