Meslek Örgütleri, gazeteci ve yazarlara yönelik baskılara karşı toplandı

11/17/2024

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN Yazarlar Derneği, DİSK Basın İş ve Türkiye Yayıncılar Birliği, "Gazeteciye, yazara, yayıncıya baskıya hayır" temalı bir toplantı düzenledi.

Meslek Örgütleri etki ajanlığı düzenlemesine karşı 

TGC Burhan Felek Konferans Salonu'nda 15 Kasım 2024 Cuma günü saat 11.00’de  gerçekleştirilen toplantıda, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün engellenmesi, gazetecilere, yazarlara ve yayıncılara yönelik baskıların artması gibi konular gündeme geldi.

Toplantının amacı, TBMM’den geçirilmek istenen etki ajanlığı düzenlemesine karşı çıkmak ve yaşanan sorunları kamuoyuna duyurmaktı.

Moderatörlüğünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş’in üstlendiği toplantıda, çeşitli meslek kuruluşlarının temsilcileri söz aldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar, Türkiye Gazeteciler Sendikası Eğitim Sekreteri Didem Mercan, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri Tahir Şilkan, PEN Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral, DİSK Basın İş Genel Başkanı Turgut Dedeoğlu ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, gazetecilere ve yazarlara yönelik artan baskıları dile getirdiler.

Toplumda kaygı yaratan olaylar üzerine gazetecilere hedef gösterme, fiziksel şiddet, haksız gözaltı ve tutuklamalar gibi konular da ele alındı. 

TGC Başkanı Munyar basın emekçilerinin sıkıntılı durumuna dikkat çekti

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar yaptığı konuşmada;

“Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerin yine Türkiye gündemini belirlediği bir günde birlikteyiz.

Yurttaşların gerçekleri öğrenme, doğru haber alma hakkı olan basın özgürlüğünün önündeki engeller, gazetecileri, yazarları, yayıncıları, aydınları ve bu ülkede yaşayan her yurttaşı olumsuz etkiliyor.

Sansür, oto sansür, haberlere erişimin engellenmesi, yayın durdurma, ağır para cezaları, resmi ilan kesintileri, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki önemli sorunlar olmaya devam ediyor.

Basın emekçilerine yönelik psikolojik ve fiziksel şiddet, hedef gösterme eylemleri maalesef her gün biraz daha artıyor " ifadesinde bulundu.

Başkan Munyar;

"Son olarak ekim ayı içinde TBMM’ye getirilen Noterlik Kanun Teklifi’nde yer alan Etki Ajanlığı Düzenlemesi ise yaşadığımız ağır sorunları farklı bir boyuta taşıyor.

Düzenlediğimiz toplantı öncesi TGC’nin, basın meslek örgütlerinin, muhalefet partilerinin itirazlarıyla etki ajanlığı düzenlemesinin şimdilik torba yasadan çıkarıldığını gördük.

Yapılan açıklamalara göre TBMM’deki bütçe görüşmelerinden sonra muhalefet partileriyle görüşüldükten sonra bu düzenleme yeniden gündeme getirilecek. "dedi.

TGC Başkanı Vahap Munyar konuşmasının devamında;

"Daha önce de açıkladığımız gibi etki ajanlığı düzenlemesi ile toplumda infial yaratan, şok eden, rahatsız eden bilgi ve düşüncelerin susturulması bu yolla mümkün olabilecektir. Düzenlemenin neyi cezalandırdığı belli değildir.

Düzenlemenin muğlaklığı Anayasanın 38. Maddesi’nde ifadesini bulan suç ve cezada kanunilik ilkesine de aykırı bir düzenlemedir. Biz bu düzenlemeden tamamen vazgeçilmesini istiyoruz."diye belirtti.

İsrail'in sivillere,sağlık ve basın çalışanlarına yönelik saldırılarını kınıyoruz

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Vahap Munyar,konuşması sonunda  dünyada gerçekler peşinde koşan gazetecilere yönelik artan şiddet olaylarına da dikkat çekti. Özellikle İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılar sonucu 188 gazetecinin hayatını kaybettiğini vurgulayarak,

“İsrail’in sivil halk, sağlık çalışanları ve gazetecilere yönelik saldırılarını bir kez daha kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Toplantı,meslek örgütlerinin dayanışma içinde hareket etme kararlılığı ile sona erdi.

Kaynak:Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC)

Editör:Melda Esen

 

 

 

Yazarlar