Yalova'da İlk Ulusal Belgesel Film Festivali başarıyla gerçekleşti
10/30/2024
Yalova'da İlk Ulusal Belgesel Film Festivali başarıyla gerçekleşti
Yalova Valiliği ve Yalova Üniversitesi işbirliğiyle 23-26 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 1. Yalova Ulusal Belgesel Film Festivali, sinema, belgesel ve iletişim alanında tanınmış isimlerin, akademisyenlerin, sanatçıların, halkın ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti ve görkemli bir gala ile sona erdi.
Yalova Belgesel Film Festivali üzüntüyle başlanmasına rağmen başarıyla tamamlandı
Hazırlıkları 8 ay süren festivalde, 68 ülkeden 770 belgesel film başvurusu yapıldı ve bunlardan 26’sı finale yükseldi.
Festival, 23 Ekim 2024 tarihinde Vali Dr. Hülya Kaya'nın katılımıyla saat 17.30'da Yalova merkez PTT önünden gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ve Barış Manço Anfi Tiyatrosu'ndaki açılış töreni ile başladı.
Vali Kaya’ya korteje ve törende yönetmen ve senarist Korhan Yurtsever, dizi ve sinema oyuncusu Menderes Samancılar, ünlü sinema yönetmenleri, emekçiler, protokol üyeleri, davetliler, Yalova Üniversitesi rektörü, öğretim görevlileri, öğrenciler ve sinema severler eşlik etti.
Tusaş terör saldırısı ve izlenen "O çınar" belgeseli duygusal anlar yaşattı
Festivalin Barş Manço Anfi Tiyatro'daki açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Vali Dr. Hülya Kaya’nın konuşmasıyla başladı . Ancak Ankara'da TUSAŞ'a gerçekleştirilen terör saldırısı ve yas nedeniyle yapılması planlanan bando gösterisi ve konser iptal edildi.
Açılış gecesinde anfi tiyatroda "O Çınar" belgeseli izlendi ve belgesel gösterimi sırasında duygusal anlar yaşandı.
Yalova 'nın bir çok noktasında festival boyunca etkinlikler düzenlendi
Festivalin ikinci ve üçüncü günleri, Yalova merkezde ve Çiflikköy, Çınarcık, Armutlu ilçelerindeki sinemalar ile Yalova Üniversitesi Konferans Salonu'nda, finale kalan belgesel filmleri halka ve öğrencilere ücretsiz izleme imkanı sundu.
Ayrıca, Yalova Üniversitesi Kampüsü ve şehrin farklı noktalarında belgesel film gösterimi, sinema, fotoğraf ve film okuma gibi konularda paneller, söyleşiler ve atölye çalışmaları düzenlendi. Kent Müzesi'nde ise sinema temalı fotoğraf ve afiş sergileri açıldı.
Festivalin üçüncü günü, Yalova Üniversitesi İİBF Konferans Salonu'nda "Belleğin Taşıyıcısı Olarak Belgesel Sinema Paneli adı altında "Kültür, Kimlik ve Belgesel Sinema" ile "Kollektif Bellek ve Belgesel Sinema" konularında iki oturum düzenlendi.
Bu panellere alanında profesynel isimler olan;Prof. Dr. Yusuf Yurdigül, Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, Prof. Dr. Suat Gezgin, Doç. Dr. Özlem Arda, Doç. Dr. Yavuz Küçükalkan, Doç. Dr. Mesut Aytekin, Doç. Dr. Haldun Narmanlıoğlu, Dr. Burak Türten ve görüntü yönetmeni Turhan Yavuz ile sinema yazarı Hayri Çölaşan katıldı.
Son gün, Halil İnalcık Kültür Merkezi'nde halka ve öğrencilere yönelik çeşitli atölye çalışmaları düzenlendi. Bu atölyeler arasında Film Afişi Kolaj Atölyesi, Zamanı Durduran Kareler, Kamera Çekim Teknikleri Atölyesi, Kurgu Atölyesi, Proje Yazım Atölyesi ve Film Okuma Atölyesi yer aldı.
Festival boyunca düzenlenen belgesel gösterimleri, paneller ve atölyelerin organizasyonunda Yalova Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Lisans Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Sibel Akova Havalı ve bölümün diğer öğretim görevlileri aktif rol aldı.
Yalova Ulusal Belgesel Film Festivali, gala ile sona erdi
Yalova Valiliği ile Yalova Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen ve birçok kurumun destek verdiği festivalin galası, 26 Ekim 2024 Cumartesi akşamı Yalova Üniversitesi Mehmet Okul Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.
Gala, Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ve Rektör Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı'nın konuşmalarıyla başladı.
Vali Kaya, Yalova'nın tarım, termal turizm ve sanayi alanındaki potansiyeline dikkat çekerek, İstanbul’a yakınlığının ve sinema-dizi endüstrisinin sürekli büyüyen taleplerinin Yalova'nın sektöre önemli katkılar sağlayabileceğini vurguladı. Ayrıca, bir sonraki yıl uluslararası sinemacıları Yalova ile buluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
Festivalde Filistin ile ilgili bir belgesel gösterimi gerçekleştirildi ve insan hakları ihlallerine dikkat çekildi. Vali Dr. Hülya Kaya,
“Sanat, insanlığa açılan bir penceredir; her film daha iyi bir dünya umuduyla yapılır. Bu festivalde sadece bir sanat etkinliğine değil, insanlık değerlerine sahip çıkmaya şahit oluyoruz” dedi.
Gazze’deki insan hakları ihlallerine vurgu yapan Kaya, “Gazze, insanlığın onur mücadelesinin sembolüdür. Zulme karşı tarafsız kalamayız; insanlığın vicdanı için birlikte hareket etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Yalova Belgesel Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu
Gala töreninde, ulusal uzun metraj, kısa metraj ve Yalova Kültürel Miras ve Belgesel Film kategorilerinde ödül kazanan filmler açıklandı.
Yalova Belgesel Film Festivali onur ödülü, Türk kültürünü ve geleneklerini belgesel sanatıyla anlatan usta belgeselci Ertuğrul Karslıoğlu'na Vali Dr. Hülya Kaya tarafından verildi.
Yalova Kültürel Mirası ve Tanıtım kategorisinde birinciliği "Bonsai Müzesi-Dokunuş" belgeseli ile Yalova'da yaşayan yönetmen Kebir Polat kazandı. Polat, ödül konuşmasında Bonsai Müzesi'nde emeği geçenleri sahneye davet ederek onlara alkış istedi.
Kısa metraj kategorisinde birinciliği “Beyaz Dağın Çocukları” belgeseli ile Yalçın Çiftçi kazandı. İkincilik ödülünü “7’den 70’e” adlı belgeseli ile Ömür Gürgen, üçüncülük ödülünü ise “İyi Ölüm” belgeseli ile Hasan Ete aldı.
Uzun metraj kategorisinde birinciliği, Karabük Üniversitesi'nden akademisyen Musa AK ve doktora öğrencisi Hasan Basri Özdemir’in “Bir Orkestranın İzinde” belgeseli elde etti. Kerem Soyyılmaz’ın “Rodaks’ı Aramak” belgeseli ikinci, Didem Tütüncü’nün “Sınırdaki Kanatlar” belgeseli ise üçüncülük ödülünü kazandı.
Haber Editör:Melda Esen