2021 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri, sahiplerini buldu

20.03.2022

Türkiye Yayıncılar Birliği 2021 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri, 15 Mart 2022 Salı günü Pera Müzesi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törene Türkiye Gazeteciler Cemiyeti adına Başkan Turgay Olcayto ve Genel Sekreter Sibel Güneş katıldı.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk açılış konuşmasında yayıncılığın düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellerle, yayınlama özgürlüğü önündeki yasaklarla, baskılarla mücadele ettiğini söyledi. Kocatürk, geçtiğimiz yıl kitap yoluyla hakaret edildiği gerekçesiyle açılan davalardaki artış olduğuna dikkat çekti.

Törende yayınevi kategorisinde İthaki Yayın Grubu, yazar kategorisinde Gülşen İşeri ödül alırken, Kitabevi Emek Ödülü 25 yıldır Adana’da hizmet veren Karahan Kitabevi’ne, özel ödül ise Avukat Mehmet Ümit Erdem’e verildi.

27 Eylül 2019’da “muzır” neşriyat ilan edilen Kız Çocuk Hakları Bildirgesi ve Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi (Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık) kitapları için bireysel dava açan ve kitapları muzır olmaktan kurtaran Avukat Mehmet Ümit Erdem ödülünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’dan aldı. Mehmet Ümit Erdem konuşmasında, insanlık tarihinde bilimi ve sanatı savunanların her zaman saygı gördüğünü ancak son zamanlarda cahillik ferasetinin kutsandığını ve bu akıntıya kapılmamak gerektiğini, bir şekilde bu bir şekilde bu karanlıktan hep birlikte çıkılacağını ifade etti.

Kaynak: Türkiye Gazeteciler