Kılıçdaroğlu; ‘’Son 3 yılda 119 gazete kapandı’’

18.02.2022

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Grup toplantısında Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu tarafından hazırlanan “Basının sorunları ve çözüm önerileri” raporunu gündeme alarak” son 3 yılda 119 gazete kapandı” dedi.

Geçtiğimiz hafta Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu tarafından yapılan ziyarette kendisine sunulan raporu Meclis gurubundaki konuşmasında değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Türkiye dert küpüne dönmüş durumda. Herkesin derdi var. Herkes şu veya bu şekilde Türkiye'nin dertlerini konuşuyor. Türkiye'nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu geldi, bizim sesimizi geniş kesimlere ulaştıran medyadır. Bizde maalesef medya sesini çıkarmasın ama iktidarı savunuyorsa, her türlü imkanın sağlandığı bir duruma dönüştürülmüştür. Bize bir rapor sundular o rapordan bazı bölümleri size aktarmak isterim; enflasyon yükseldi kâğıttan tutun mürekkebe kadar kullandığımız tüm aygıtlara zam geldi.”

“2021 ‘de 54, son 3 yılda 119 gazete kapandı”

TGK tarafından sunulan rapordaki tespitlere de konuşmasında yer veren Kılıçdaroğlu “Kâğıt gibi maliyet gelirlerinde yüzde 400 zam gerçekleştir deniyor. Gerçekten insafsız bir olay. 2021'de 54 gazete kapandı. Son 3 yılda kapanan gazete sayısı ise 119.  Bu durumda 119 gazetede çalışan gazetecilerin işlerini kaybetmesi demektir. Halkı aydınlatmak için yola çıkanlar en büyük sorunu yaşar hale geldiler. Bizde maalesef medya iktidarı savunuyorsa, her türlü imkanın sağlandığı bir organa dönmüş durumda. Gazeteci, gazeteciliğin hakkını vermek zorundadır. Halkı aydınlatmak için yola çıkanlar en büyük sorunu yaşar hale getirdiler.”

“Basın ilan kurumu toplanamıyor”

CHP Grup toplantısında, TGK Raporuna ayrıntılarıyla yer veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Gazeteler devlet desteği talep ediyor. Basın İlan Kurumu bir yıldır toplanmıyor. 2018'den beri atanması gereken 12 üye atanmadığı için Genel Kurul toplanamıyor. Bir anlamda Basın İlan Kurumu medya üzerinde baskı kuruyor. Gazeteler üzerinde baskı kuruyor. Onurlu gazetecilere her zaman yürekten alkışlıyorum. Onlara bizim minnet borcumuz vardır.

Yeni Asya Gazetesine 750 gündür ilan verilmiyor. Evrensel Gazetesi 2019'dan bu yana BİK'ten ilan almıyor. Resmi ilan ücretlerine zam yapılmasını istiyorlar. Tirajı 50 bin liranın altında olan gazetelere sütün/cm fiyatının 30 lira olmasını istiyorlar.”

“Mafyaya bulaşanlar, kendilerini gazeteci diye satıyor”

TGK’nın Gazetecilik Meslek Yasasının çıkarılmasını istediğine de değinen Kılıçdaroğlu “Gazetecilerin de bir Meslek Yasası olması gerektiğini söylüyorlar. Mafyaya bulaşanlar da kendilerini gazeteci olarak satıyorlar. Devletten kaynak alıp, kaynaktan beslenenler maalesef kendilerini gazeteci olarak tanımlıyorlar. Havuz medyasını bilirsiniz. İktidarı ne kadar alkışlarsanız cebiniz o kadar dolar. Onlar da kendilerini gazeteci olarak satıyorlar, hiçbirisi gazeteci değil. Gazeteci kalemini satmayan kişidir.Medya özgürlüğünde büyük sınırlamalar var. Doğru haberlere erişim engeli geliyor. Basın kartı alamıyoruz diyorlar. Gerçek gazeteciler basın kartı almakta zorlanıyorlar. Gerçek gazetecilere, basın kartı verilmiyor diyorlar. Basın kartı verilmezse, gazeteciler yıpranma hakkından yararlanamıyorlar. Erken emekli olma hakları var, yararlanamıyorlar. Birçok organizasyona akredite olamıyorlar, güvenlik güçlerine basın kartı sunamıyorlar. Yurt dışına çıkışta gri pasaport alamıyorlar. Bütün gazeteci arkadaşlarıma şunu söyleyeyim: Özgürce yazmak istiyorsanız, Millet İttifakı'nı yakından izleyeceksiniz. Destekleyeceksiniz demiyorum. İzleyeceksiniz diyorum” diye tamamladı.