AGC, Malkoç ve Denisova’yı ağırladı

25.09.2021

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Lyudmila Denisova, Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mevlüt Yeni ile bir araya geldi.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Genel Merkezi’nde yapılan görüşmeye, AGC üyeleri ve basın mensupları katıldı. Görüşmede, Denisova ve heyetinin Antalya’yı tercih etme sebeplerinin Antalya’ya gelen Ukrayna uyruklu vatandaşların fazlalığı olduğu belirtildi. Mülteci sorunu gibi konuların ele alındığı basın toplantısı, tarafların birbirlerine hediyeler takdim etmesi ile son buldu. AGC Başkanı Mevlüt Yeni ise günün anlam ve önemine istinaden misafirlerine AGC flaması hediye etti. Ayrıca Denisova, görüşmede, Malkoç’a Kırım Tatar siyasi tutsakların da listesini iletti.

 

Malkoç, “Denisova ile 3 senedir birlikte çalışıyoruz”

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Denisova ile birlikte çalıştıklarını belirterek, “Lyudmila Denisova ile birlikte Donbas bölgesinde gerekse Azerbaycan’da, özellikle göçmenler konusunda yaşanan insan haklarıyla ilgili ihlalleri, sıkıntıları, sorunları görüşüyoruz. Türkiye’de olduğu gibi Dünyadaki bütün öncelikle kendi ülkesinde devletle vatandaş arasındaki sıkıntıları mahkeme yoluna gitmeden çözmeye çalışırlar. Bu anlamda ombudsmanlar halkın avukatıdırlar. Denisova ile biz karşılıklı mutabakat yaptık. 3 senedir birlikte çalışıyoruz. Bu görüşmeyi Antalya’da yapmamızın önemi, Ukrayna’dan milyonlarca insan özellikle Antalya bölgesine geliyor. Ukraynalı komşularımızın, farklı sorunları oluyor. Geleneksel Türk misafirperverliği kendilerine gösteriliyor. Sorunları olduğu zaman biz ombudsmanlar da devreye giriyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Denisova, “Kırım ve Donbas ile ilgili problemleri çözmeye çalışıyoruz”

Ukrayna İnsan Hakları Parlamento Komiseri Lyudmila Denisova, Rusya tarafından yasa dışı olarak tutuklu olan vatandaşların kurtarılmasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çok önemli bir rolü olduğunu kaydederek, “Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum. Kendisi her zaman Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü destekliyor. Kırım ve Donbas ile ilgili problemleri çözmeye çalışıyoruz. Erdoğan, Rusya tarafından yasa dışı tutuklu olan vatandaşlarımızın serbest bırakılmasında çok önemli rol oynadı. Ayrıca mülteciler konusunda tecrübelerimizi aktarıyoruz. İşgalden kurtulmuş topraklardaki insanların haklarını korumaya Azerbaycan bu konuda örnektir. Türkiye’nin ombudsmanlığında Ukrayna üniversiteleri ile beraber iş birliği yapıyoruz. İnsan haklarının önemini anlatmaya çalışıyoruz. Bu iş birliğinden dolayı çok memnunuz. Şeref Malkoç’u her zaman Ukrayna’ya bekliyoruz” diye konuştu.