'Geleceğin Sesi Orkestrası' hayran bıraktı

27.04.2019

Yalova El Sanatları Derneği çatısı altında, İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı mezunu Serkan Güven rehberliğinde ‘Geleceğin Sesi Orkestrası’ 24 Nisan 2019 Perşembe günü, saat 20.30’da, Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde izleyenleri büyüledi.

‘Geleceğin Sesi Orkestrası’, yaklaşık bir yıldır devam eden çalışmalarının meyvesini toplamak üzere 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın hemen ertesi günü olan 24 Nisan akşamı Yalova RDKM Konser Salonu’nda sundukları konser ile Yalova’da bir ilke imza attı. Geleceğin Sesi Üyeleri, Sezen Aksu ve Selami Şahin şarkılarından oluşan repertuarlarıyla seyirciyi mest etti.

    Geleceğin Sesi Orkestrası Şefi Serkan Güven, Yalova El Sanatları Derneği Başkanı Osman Nuri Gürsesli’ye verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederken, aile ortamı oluşturan seyircilere de teşekkür etmeyi ihmal etmedi.

   Geleceğin Sesi Orkestrası’nda, 9 keman, 1 çello, 2 klarnet, 1 alto saxofon’un yanı sıra 2 kanun, 2 ritim, 1 bas ve 1 gitar eşliğinde hepsi de birbirinden keyifli şekilde şarkıları seslendiren 6 kişilik solist topluluk ile çok keyifli bir konser akşamı yaşandı.

Güven, ‘Yurt içi ve yurt dışı festival turları planlıyoruz’

        19 Mayıs 2018 tarihinde yaptıkları ilk çalışma ile yolculuğu başlayan Geleceğin Sesi Orkestrası’nın yaylı ve nefesli çalgılar çalan 10 - 18 yaş arası müzisyenlerden oluştuğunu ifade eden Geleceğin Sesi Orkestrası Şefi Serkan Güven, “En kısa zamanda arzu edilen seviyeye ulaşacağını düşündüğümüz, ‘Geleceğin Sesi’ projesinde yer alan talebelerimiz için yurt içi ve yurt dışı festival turları planlıyoruz. Bu sayede yurdumuzda ve yurt dışında aynı dili, müzik dilini, konuşan birçok arkadaş edinerek güçlü bir network ağı oluşturmalarına ve daha güçlü birer dünya vatandaşı olmalarına da fırsat sağlamak istiyoruz. Keman, çello, flüt, saksafon, klarnet gibi yaylı ve nefesli çalgılardan birini, en az bir yıldır çalan, nota bilen, yaş aralığı uygun olan herkesin eğitimlere katılabilir. Bu ve benzeri eğitimlerle, gençlerimiz kendilerini keşfetme sürecini çok daha verimli yönetilebilir, bu sayede kendini daha iyi tanıyan, hedef sahibi, disiplinli ve özgüveni yüksek bireyler olarak yetişebilir” dedi.

Güven, ‘İşin özü talep etmektir’

    Uzun yıllar eğitim hayatında sayısız öğrenci tanıdığı ve öğretmenlik yaptığı için eğitim hakkında da görüşlerini belirten Güven, “ Talebe sık kullanılan bir kelime değil artık, neden tercih ediyorsunuz sorusuna, malum talebe, talep etmekten gelen, ‘isteyen kişi’ anlamında kullanılan bir kelimedir. Kişi kendisi öğrenmeyi talep etmiyor, yani istemiyorsa biz eğitimciler, anneler, babalar yani toplumun yetişkinleri tüm tecrübelerine rağmen birikimlerini yeni kuşaklara aktaramaz.

   Hepimizce malum olan bir örnek bunu açıklamak için yeterli olacaktır sanırım. Aynı şartlarda, aynı sınıfta, aynı öğretmenden eğitim alan çocukların sadece bazılarının konu hakkında kendilerini geliştirebildiklerini, birçoğunun verilen eğitimden bî haber olduklarını hepimiz gözlemlemişizdir. Naçizane fikrim şudur ki; biz öğretmeye çalışmak yerine öğrenmeyi isteyen, talepkâr olan yeni kuşak insanlarımıza becerilerini keşfetme yolunda sağlıklı ortamlar hazırlamalıyız. Eminim ki bu sayede duyarlı ebeveynler ve hassas, donanımlı eğitimciler rehberliğinde yeni kuşak insanlarımız, tüm çocuklarımız kendilerini en doğru biçimde keşfedecekler ve kendilerini bulma, tamamlama yolunda güçlü ve azimli yürüyüşlerini ömürleri boyunca sürdüreceklerdir. İşin özü talep etmektir. İstek varsa, imkân mutlak olacaktır” dedi.

    Müzik çalışmaları hakkında Güven, “Hasbelkader oluşan tüm müzikal birikimimizi yaklaşık 20 yıldır çeşitli sıfatlarla ve çalışma sahalarında şehrimiz halkıyla paylaşıyoruz ve paylaşmaya devam etmek için de her imkanı değerlendirmeye gayret ediyoruz. Geleceğin Sesi adını verdiğimiz bu son projemizle gerçek anlamda geleceğin sesi olacağına inandığımız evlatlarımızın kendilerini geliştirmeleri için onlara bir hedef koymuş olmanın mutluluğuyla çalışmalarımız sürüyor. Yalova El Sanatları Derneğinin Rüstempaşa Mh. İsmet Acar Cd. Yesari Asım Arsoy Sk. 6/B adresindeki çalışma salonunda haftada bir gün olacak şekilde devam ettiriyoruz. Katılma şartlarını taşıyan tüm çocuklarımızı cumartesi günleri saat 17.00’da derneğimize bekliyoruz. Hemen gelip müzik yapmaya başlamasalar da misafir olarak da dinleyici olarak da katılıp Geleceğin Sesi projesini daha yakından tanıyabilirler. Kendileri de bu projede nasıl yer almak isterler, hayal etsinler ve bizimle paylaşsınlar istiyoruz. Her geçen gün sayısı artan orkestramız şu sıralar 20 kişiye ulaşmış durumda. Neden daha kalabalık olmasın? Yaklaşan şu güzel güneşli günlerde sahilde kocaman bir orkestrayla, neden yaz boyu konserler düzenlemeyelim? Okullarımızda öğretilen flütlerle harika eserler çalabilen çocuklarımızın olduğunu biliyoruz. Neden bu becerilerini daha yukarılara taşımasınlar? Mesela bu flüt çalan çocuklarımızdan, gençlerimizden bazıları trompet, trombon, tuba gibi çalgılara geçiş yapamazlar mı? Birçok keman eğitimi alan çocuklarımız var bunlardan bazıları neden viyola ya da çello çalmasın mesela. Bunların hepsi mümkün, sadece biz doğru ortamı hazırlayalım ve doğru rehberliği sunalım. Çocuklarımıza müsaade ettiğimiz sürece onlar kendileri için en uygun olan ortamları keşfedecek ve güçleneceklerdir.

   Çocuklarımız ne kadar kendilerini keşfederek, donanımlarını güçlendirerek büyürlerse geleceğimiz de o derece güçlü ve aydınlık olacaktır.

   Tüm çocuklarımıza sonsuz derecede güveniyoruz ve inanıyoruz. Çünkü onlar GELECEĞİN SESİ!” açıklamaları yaptı.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter