Polat, yerel ve ulusal medyanın sorunlarını Babacan’a aktardı

24.11.2020

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Yalova ziyaretinde basın mensuplarını DEVA Partisi Yalova İl Başkanlığında ağırladı. Yerel ve ulusal medya kuruluşları ile sohbet eden Ali Babacan, gazetemiz İmtiyaz Sahibi ve Yalova Gazeteciler Cemiyeti Ayhan Polat’ın “Medyanın yeniden yapılandırılması konusunda geç kalındığı düşüncesinde misiniz?” sorusunu cevapladı.

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi ve Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Polat, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’a, “Sayın Genel Başkanım, medyada yeniden yapılanma ve reform için geç kalındığı düşüncesinde misiniz? Hala 1960’lı yılların kanunuyla medya ayakta kalmaya çalışıyor. Yerel medya tükenmiş durumda şu an. Size göre yeniden yapılanma konusunda geç kalındığı düşüncesi var mı?” sorusunu iletti.

 

Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, hükümeti eleştiren gazetecilerin işten atıldığını belirterek, “Kanuna şöyle bir madde mi yazacaksınız, ‘Eleştiri yapan, hükümeti eleştiren gazeteci işinden atılır” diye madde mi yazacaksınız. Böyle bir şey yok. Ama bu fiili uygulama var” dedi.

 

Babacan, ‘’2007-2008’de yeni bir basın yasası çıkarttık’’

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Aslında şöyle bir düzenlemelere baktığımız zaman, 2007-2008’de yeni bir basın yasası çıkarttık. Mümkün olduğunca da Avrupa Birliği Kanunlarına da uygun bir yasa çıkarttık. Tamamen özgürlük perspektifinden bakılacak bir düzenleme. O çıkan yasa fena bir yasa değildi açıkçası ama şu andaki fiili uygulama maalesef sıkıntılı.

 

Babacan, ‘’Hükümet, Anayasa’nın rahat çalışmasına dikkat etmiyor’’

‘’Şu anda Anayasa var. Hükümet, Anayasa’nın rahat çalışmasına dikkat etmiyor. Mevzuat kuralları anlamını yitirmiş durumda şu an için. Dolayısıyla buradaki sorunların önemli bir bölümünü, yönetim tarzından ve hukuk dışı kararlandığını, kaynaklandığını düşünüyoruz. Yoksa kanuna şöyle bir madde mi yazacaksınız, ‘Eleştiri yapan, hükümeti eleştiren gazeteci işinden atılır” diye. Böyle bir şey yok ama bu fiili uygulama var. Bu yasal bile değil. Böyle bir şeyi bir ülkenin hükümeti yapamaz. Demokratik bir ülkede böyle bir şey olamaz. Anayasaya aykırı ama ‘Ben yaptım’ dediklerinde de kimse bir şey diyemiyor.

 

Babacan, ‘’Başkanlık Sistemi, çözüm üretilemiyor’’

Tam da burada yönetimin yanlış olduğunu anlıyoruz. Partili Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi her alanda sorunları büyütüyor. 84 milyonluk bir ülkeyi, tek bir karar merciinden yönetilmesi mümkün değildir. Üstelik hele hele süre çok uzadıysa, güç kullanımında yozlaşmaya sebep oluyor. Bunun verdiği güç zehirlenmesini resmin içine koyduğumuzda sorunlar büyüyor. Çözüm de üretilemeyecek bir noktaya geliyor” şeklinde konuştu.

 

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi ve Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Polat ise Babacan’a “Bizim temennimiz özellikle internet gazeteciliğinin, 212 Basın Kanunu kapsamında kanunlaşması ve belli kriterler doğrultusunda bu mesleği sürdürecek çalışanların basın kanunu kapsamına bir an evvel alınmalarıdır. Basın kanunundan faydalanmayan birçok meslektaşlarımız var. Tabi ki Basın İlan Kurumundan tutun, Cumhurbaşkanlığı Basın Kartına kadar, birçok konunun da tıpkı geçmişte Emekli Sandığı, BAĞ-KUR, SSK’nın nasıl birleştirilip, tek bir çatı altında hizmet vermesi gibi, yerel ve ulusal medyanın yeniden yapılandırılması gerekir diye düşünüyorum” diyerek temennilerini dile getirdi.