Düşünce Ve İfade Özgürlüğü Özel Ödülü Gazeteciler Cemiyeti'nin

22.02.2024

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, düşünce ve ifade özgürlüğüne katkıları ve sansür karşısında verdikleri mücadele nedeniye, Türkiye Yayıncılar Birliği'nin Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Ödülü'ne layık görüldü.

Türkiye Yayıncılar Birliği'nin 1995 yılından itibaren her yıl düşünce ve ifade özgürlüğü için mücadele eden bir yazar ve bir yayınevini ödüllendirerek düşünce özgürlüğünü desteklediği ödüllere, bu yıl ilk defa bir ekleme yaparak Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ni, Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Ödülüne layık gördü.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, törende yaptığı açılış konuşmasında yayıncılığın mücadele ettiği temel sorunların başında düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellerle birlikte yayınlama özgürlüğü önündeki yasaklar, yasal zorluklar ve baskıların geldiğini söyledi. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 19. Maddesini hatırlatan Kocatürk, düşünce ve ifade özgürlüğünün ve bunlarla birlikte gelen yayınlama özgürlüğünün, en temel anayasal haklarımızdan olduğunun bir kez daha altını çizdi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti adına ödülü alan yönetim kurulu üyesi Uğur Güç, “Bu ödülü TGC önceki başkanımız Turgay Olcayto adına da alıyoruz Demokrasilerin vazgeçilmezi kabul edilen düşünceyi ifade özgürlüğü, halkın haber alma, bilgilenme, gerçekleri öğrenme hakkı olan basın özgürlüğü ile birlikte tüm dünyada despot, baskıcı yönetimler tarafından her geçen gün daha da fazla baskı altına alınıyor. Türkiye’de ise iktidara biat etmeyen basın yayın organları ve gazeteciler, devletin elindeki Basın İlan Kurumu ve RTÜK gibi aygıtlarla her geçen gün daha da fazla baskılanıyor. Gazeteciler, yazarlar, yayıncılar, akademisyenler, öğrenciler, sanatçılar, sendikacılar, politikacılar ve düşüncesini şiddet kullanmaksızın ifade eden insanlar takibata uğruyor, yargılanıyor, tutuklanıyor ve hapsediliyor. Tüm bu karanlık baskı ortamında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak cesurca gerçekleri anlatmaya çalışan gazeteciler, yazarlar, sanatçılar ve akademisyenlerle birlikte mücadele ediyor, bütün bu zorluklara ve olumsuzluklara hep birlikte göğüs geriyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak bu ödül vesilesiyle iktidara bir kez daha sesleniyoruz:
İfade özgürlüğünün önündeki yasal ve idari engelleri derhal kaldırın. Şiddet kullanmaksızın düşüncesini ifade eden ve bu ifadeler nedeniyle tutuklanan gazetecileri, yazarları, yayıncıları, akademisyenleri, öğrencileri, sanatçıları, sendikacıları ve politikacıları serbest bırakın.” dedi.

GÜLDÜNYA YAYINLARI VE YAVUZ EKİNCİ ÖDÜLLERİN SAHİBİ OLDU
Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü Yayınevi Kategorisinde Güldünya Yayınları'na verildi. Törende konuşan Ayşe Düzkan: “Kitaplarımızın bu ülkedeki eşitlik, özgürlük ve adalet mücadelesine az da olsa bir katkı yapacağına, özgür ve mutlu yaşamaya çalışan her kadının elinden tutacağına inanıyoruz” dedi.

Yazar kategorisinde ödüle layık görülen Yavuz Ekinci ise,  “Roman bir kurgudur. Kurguladığım evrenin mahkemeye gerçek gelmesi, benim edebiyatımın gücünü, mahkemenin de edebiyata yaklaşımını gösterir” dedi.