Ayhan Polat, Vali Kaya’ya yerel medyanın sorunlarını anlattı

12.09.2023

Yalova Gazeteciler Cemiyeti (YGC) Başkanı Ayhan Polat, Başkan Yardımcısı Emine Ballı, yönetim kurulu üyeleri, Zafer Temeltaş ile Sezgin Altınel, geçtiğimiz günlerde göreve başlayan Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya’ya hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyarette Başkan Ayhan Polat, Yalova basının yaşadığı sorunları Vali Kaya’ya aktardı.

Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Yalova Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Ayhan Polat, Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Emine Ballı ile Yönetim Kurulu Üyeleri Zafer Temeltaş ve Sezgin Altınel, Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya’yı ziyaret etti.

Ziyarette Ayhan Polat, Yalova Gazeteciler Cemiyeti’nin geçmişi ve gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında Vali Kaya’ya bilgi verdi. 4 dönemdir YGC Başkanlığı görevini yürüttüğünü belirten Polat, “2009 yılında başkan olduktan sonra sahibi olduğum yayınlarda hep gazetecilik mezunu, sürekli basın kartı sahibi, fikir işçisi arkadaşlarımız ile çalışmaya dikkat ettim. Yalova Gazeteciler Cemiyeti Bakanlığı yaptığım dört dönemde, yerel basının kalitesini arttırmaya, Yalova Gazeteciler Cemiyetini kurumsal bir kimliğe büründürdük. Bunları yaparken, geçmiş dönem yönetici arkadaşlarımız başta olmak üzere kentin yönetiminde etkin olan, bürokratlar, siyasiler, STK’lar, belediyeler ve iş insanlarının destekleri ile gerçekleştirdik.”

Polat; ‘’Yalova’nın tanıtımına katkı sağladık’’

2016 yılında Yalova’nın tanıtımı için çok güzel bir çalışmaya imza attıklarını ifade eden Polat, “Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu çatısı altında bulunan 78 il, 8 federasyon ve konfederasyon yönetim kurulunu eşleri ile Yalova’da ağırladık. Termal ilçemizde 130 misafir ağırladık. Türkiye’nin doğusundan ve batısından gelen gazeteciler cemiyet başkanlarına kentimizde marka değeri taşıyan bölgelerini gezdirdik. Altınova’da ki Hersek Lagünü’ne hayran kaldılar. Termal’in kaplıcalarının şifalı suları ile doğası tüm misafirlerimizi büyüledi. Şimdiye kadar farklı illerde benzer 25 Başkanlar Kurulu toplantısı yapıldı. Yalova’da yapılan toplantı, halen il cemiyet başkanlarımızın dilinde ve beğenilen Başkanlar Kurulu toplarında ilk 3’dedir.”

Polat; ‘’Valilik medya protokol listesi güncellenmeli’’

Sohbet havasında geçen ziyarette ayrıca Yalova’da yerel basının yaşadığı sorunlardan da bahseden Başkan Polat, Yalova medya protokol listesinin güncellenmesi talep etti. Bursa Valiliği’nin bu konuda örnek bir çalışması olduğunu dile getiren Polat, “Bursa Valiliği, Cumhurbaşkanlığı Bursa Bölge Müdürlüğü, Basın İlan Kurumu Bursa İl Müdürlüğü, Bursa Büyük Şehir Belediyesi, Bursa Gazeteciler Cemiyeti, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası gibi birçok üst kuruluş komisyon kurdu. Bu komisyonda, Valilik Medya Protokol listesinde yer alan yayınlar için kriterler belirlendi. Mesela, bir kişi tarafından yıllardır yayınlanmayın basılı yayın halen valilik protokol listesinde gözükmemeli.

Haber portallarıyla ilgili 2023 Ocak ayında kanun çıktı ve yürürlüğe girdi. Bundan önceki süreçte merdiven altı diye tabir ettiğimiz haber portalları hep Valilik protokol listesindeydi. Defalarca söyledik ama bununla hiçbir çalışma yapılmadı.

Yalova Gazeteciler Cemiyeti yönetimi olarak Bursa ilindeki gibi; resmi reklam ve resmi ilan yayınlama hakkında sahip yayınlar ile yaygın basın Yalova Temsilcilerinin Yalova Valilik protokol listesinde yer alması gerektiği kanaatindeyiz. Bir haber portalı, 1-2 fikir işçisi çalıştırma şartı getirilmeli. Valilik Medya protokol listesinde yer alan yayınların kadrolarında Gazetecilik ve İletişim Fakültesi istihdam eden yayınlar bulunmalı. Yalova Valiliğ WhatsApp Gurubu da yeniden güncellenmeli. Gazetecilik ile ilgisi, alakası olmayan, Türkçe konuşmasını bilmeyen, hayatlarında bir tane gazetede fikir iççisi olarak çalışmamış, yayın sahipliği yapmamış kişiler var.  Medya mensubu arkadaşlarımızın donanımlı olması, bizim çok önemli. Bilinçsizce yapılan haberler, hepimize mal oluyor.”

Polat; ‘’Üniversite öğrencilerimizi yayınlarımızda istihdam etmek istiyoruz’’

Son olarak “Yalova Üniversitesi ile Yalova Gazeteciler Cemiyeti arasında hayata geçirmek istediğimiz bir proje var. Bu konuda sizden destek istiyoruz” diyen Polat, “Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı’dan randevu talep ettik. Bundan 1 yıl önce eski rektörümüz zamanında bu projemizi hayata geçirmek istedik. Projenin içeriği ise; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü’nün her yıl 60 öğrencisi Yalova’da eğitim görüyor. Biz bu öğrencilerimizden yarısına yakınını Yalova’daki medya kuruluşlarında sahada çalışarak mesleklerini öğrenmelerini arzu ediyoruz. Bu projeyi hayata geçirirsek, Yalova Üniversitesi ile Yalova kent insanını kaynaştırmış oluruz. Ayrıca medya sektöründe de üniversite eğitimi gören arkadaşlarımıza istihdam yaratmış oluruz.

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü öğrencilerinin sahada uygulamalı çalışması kendileri için de çok faydalı olur. Rektörümüz Bahçekapılı’ya bu projemizi götüreceğiz. Bu konuda sizden de destek istiyoruz” açıklamasını yaptı.   

Vali Kaya da ziyaretlerinden dolayı YGC yönetimine teşekkür ederek ilerleyen süreçte yerel basının temsilcileriyle sık sık bir araya geleceğini ifade etti. Ziyaret toplu hatıra fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Haber ve Fotoğraf: Mustafa Turan