Adıyaman da Malatya Gibi Bekliyor

19.08.2023

Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, deprem bölgesinde görev yapmaya çalışan gazetecilerin yaşadığı sorunları ve içinde yaşadıkları zor koşulları kaleme aldı.

Türkiye'nin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olarak kabul edilen 6 Şubat depreminden en çok etkilenen şehirlerinden biri olan Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, köşe yazısında bölgede basın mensuplarının yaşadığı sıkıntıları şu şekilde ifade etti:

''Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız Nazmi Bilgin’le, Malatya Gazeteciler Cemiyeti olarak merhum Başkanımız Haydar Karaduman’dan başlayarak çok eskiye dayanan bir dostluğumuz vardır.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sık sık bizi arar, “Neler yapabiliriz?” diye sorar,  neler yapıldığını takip ederdi.
Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi aracını yeni düzenlediklerini, deprem bölgesindeki gazetecilerin taleplerini dinlemek üzere Gazeteci Erhan Karadağ’la birlikte ekibi Malatya’ya göndereceğini bildirince bizde memnun olduk.
Tecrübeli Gazeteci Erhan Karadağ Malatya’ya geldi, Basın Konteynırlarında 45 derece sıcak altında gazetecilerin çalışmasına tanık oldu ve şunları söyledi:
“Çok deprem gördüm ama konteynırda çalışan depremzede gazeteciler görmedim. Yenimalatya, Busabah, Sonsöz, Nethaber Gazetelerinde çalışan genç gazetecilerin çabasına şahit oldum. 60 Yaşındaki Ali Aladağ’ın konteynırda haber yazma gayretini gördüm, bizi haber yaparak sayfasına atmıştı. Diğer genç arkadaşlarda haber yapmak için büyük bir emek harcıyor… Depremzede gazetecilere bizlerin yardımcı olması gerekiyor.”
Malatya’dan sonra Basın aracıyla Adıyaman’a gittik. Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Dişkaya, gazetecilerle bekliyordu.
Adıyaman’a giderken Sürgü’deki Çamlıca Tesislerine uğradık. Malatya 40 derece ile kavrulurken, İş insanı Rıdvan Budak muhteşem bir tesis kurmuş. Açık hava, akan suyun kenarında, Alabalıkların yüzdüğü berrak suyun yanında, Çınar ağaçlarının gölgesinde serin mi serin bir ortamda mola verdik.
Rıdvan kardeşimizi de tebrik ediyoruz muhteşem bir tesis yapmış. İşletme Müdürü Mehmet Türkoğlu depremlerin ardından personel sıkıntısı yaşadıklarını ve İşletmeyi hizmete açmak için çok çalıştıklarını bildirdi.
Adıyaman’a vardık. Orada da PTT veya Telekom binası yerine Adıyaman Büyükşehir Belediyesi ve Kayseri Valiliği Koordinesinde 20 adet konteynırın bulunduğu “Adıyaman Konteynır Basın Sitesi” kurulmuş. Üzerlerine Işıklı tabelalar bile yapılmış. 10 milyon liraya yakın para harcanmış, akşam saat 18.00 olmasına rağmen birkaç konteynır hariç tümü kapalı…
Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Dişkaya, “Bu Siteyi kim nasıl yaptırdı, neden bu paralar harcandı hala anlamış değilim. Biz kendi yerimizde konteynırlarımızda çalışıyoruz, buraya da arada bir geliyoruz Cemiyeti açıyoruz” dedi.
Başkan Dışkaya işin daha acısını söyledi, “Haber gönderdiler 4-5 ay sonra konteynırları kaldıracağız buraya PTT binası yapacağız dediler. Oysa depremin artçı sarsıntıları devam ediyor, başlayan inşaat yok, Basın konteynırlarını kaldıracağız diyorlar. O zaman niye yaptınız bunları, harcanan paraya yazık değil mi?” diyerek yaşadıklarını anlatıyor.
Konteynırlarda kılima ve buzdolabı yok. Bir tek lavabo var, sıcaktan ve güneşten dolayı içeri girmek ve durmak mümkün değil. Etraf kilit taşı ile döşenmiş, ışıklı levhalar asılmış.
Adıyaman’da 26 bin bina ağır hasarlı, yıkıldı ve yıkılacak. Yıkımlar hala devam ediyor. Ne olacağı konusunda Gazeteciler de vatandaşlar da bilgi sahibi değil.
Yaklaşık 9 bin kişinin öldüğü Adıyaman’da 12 de gazeteci depremlerde hayatını kaybetmiş. Şehirde oteller ağır hasar almış, binlerce konut yıkılmış, göç devam ediyor, 260 bin nüfuslu Adıyaman’da nüfusun 60 binlere indiğini anlattı meslektaşlarımız.
Radyolar susmuş, gazeteler basılamaz olmuş, haberciler Adıyaman’dan gitmiş, gazeteler sayfa editörü arıyor. Kameraman yok, montajcı kalmamış, gazeteler Adana’da basılıyor. İnternet medyası da zor günler yaşıyor.
Sorunlar Malatya’da ne ise Adıyaman’da da aynı şeyler konuşuluyor. Yıkımlar ne zaman bitecek, şehir ne zaman yeniden ayağa kaldırılacak, gidenler nasıl geri gelecek, eğitim sorunu nasıl çözülecek, barınma sorunu ne zaman halledilecek, konteynır talepleri ne zaman karşılanacak gibi konuları Adıyamanlı meslektaşlarımız da tartışıyor:
“Adıyaman Acıyaman oldu. Acımız büyük çok sayıda kayıplarımız var. Deprem manyağı olduk. Sarsıntılar bitmiyor, büyük travmalar yaşıyoruz. Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay bu 4 il büyük sorunlarla karşı karşıya. Ne yıkımlar bitecek gibi, ne de binaların yapılması yapılacak gibi görünmüyor. 5 Şubat akşamına geri dönmemiz için en az 5-10 yıl gerekli…”
4 İlde basın büyük darbe almış durumda…
Toparlanması yıllar alacak…
Bu nedenle 4 İl deki Basın kuruluşları Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde bir araya gelerek geniş katılımlı bir toplantı yapılması için gazeteciler hem fikir oldu.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti, Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti, Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti ve Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkan ve yöneticilerinin de katılacağı bir “Deprem Bölgesi Gazeteciler Çalıştayı” düzenlenmesi için görüş birliğine vardık.
Deprem bölgesinde ağır kayıplar veren 4 il deki basın mensuplarını bölge illerimizin birinde bir araya getirerek sorunları anlatmanın daha yararlı olacağını önerdi meslektaşlarımız.
Adıyaman’da dertleştik, sorunlara çare aradık. 24 Ağustos’ta Ankara’da yapılacak bir oturumda bu sorunları dile getireceğim.
Sorunları çözmek için durmak yok…

Yazmaya devam..."