Cüneyt Arcayürek kabri başında anıldı

19.07.2023

Türk basınının usta kalemlerinden, Gazeteciler Cemiyeti önceki yönetim kurulu üyelerinden Cüneyt Arcayürek, vefatının sekizinci yıl dönümünde kabri başında ailesi, meslektaşları ve sevenleri tarafından anıldı.

Arcayürek’in Gölbaşı Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen anma törenine, Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı ve Gazeteciler Cemiyeti Onur Üyesi Yekta Güngör Özden, Denetim Kurulu üyesi Süreyya Oral, İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kızı, İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, Arcayürek’in eşi Esin Arcayürek, gazeteci Faruk Bildirici ve çok sayıda meslektaşı katıldı.

Kıratlı, “Arcayürek, meslektaşlarının örnek aldığı çok yönlü, başarılı bir kalemdi”

Anma töreninde konuşma yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı, “Türk basının usta kalemlerinden cemiyetimiz üyesi duayen meslektaşımız Cüneyt Ağabey’i aramızdan ayrılışının 8. yıldönümünde özlemle anıyoruz. Cüneyt Arcayürek, meslektaşlarının örnek aldığı çok yönlü, başarılı kalemiyle Türkiye’nin yakın tarihi içinde pek çok siyasal olayın iç yüzünü kamuoyuna duyurmuştur. Bugün dahi hafızalarımızdan silinmeyen ‘Johnson’un mektubu’ ve Kıbrıs Barış Harekâtı ile ilgili yazıları onun mesleğine verdiği değerin Türk basın tarihindeki unutulmaz örneklerinden sadece birkaçıdır. Çok partili siyasal hayata geçtiğimiz 1950 seçimleri sonrası Türkiye’yi yazmak ve değerlendirmek isteyen hemen hemen herkesin onun yayınlarından öğreneceği çok şey vardır. Cüneyt Ağabey bir anlamda yakın tarihimize tanıklık etmiştir. Gazeteciler Cemiyeti olarak onu her geçen yıl giderek artan özlemle anıyoruz, ruhu şad olsun” dedi.

Arcayürek, “Cüneyt’in yokluğunu hep hissediyorum”

Eşiyle ilgili unutamadığı gazetecilik anılarından birini anlatarak sözlerine başlayan Esin Arcayürek, “Cüneyt’in yokluğunu hep hissediyorum. Türkiye’nin en başarılı gazetecisiydi, Türk siyasi tarihini yakından izlerdi. Yeni nesil yetişecek, her şey iyi olacak diye umut ediyorum” diye konuştu.

Özden, “İçtenlikli ve gerçekçi çabalarıyla basınımıza uzun yıllar yararlı hizmetleri dokundu”

Anmada konuşan eski Anayasa Mahkemesi Başkanı ve Gazeteciler Cemiyeti Onur Üyesi Yekta Güngör Özden, “Cüneyt Bey, benim yakın bir dostumdu. İçtenlikli ve gerçekçi çabalarıyla basınımızda uzun yıllar yararlı hizmetleri dokunmuş bir arkadaşımızdır. Unutulması olanaksızdır. Ölüler biz andıkça yaşarlar, onu anma güzelliğini gösteren siz dostlara yürekten teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.

Toker, “Gazeteci olarak ilk tanıdığım kişiydi”

İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kızı, İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, “Eşimin en yakın arkadaşıydı, gazeteci olarak ilk tanıdığım kişiydi, her zaman çok yakınımız oldu” dedi.

Bildirici, “Arcayürek, yakın tarihin tanığıdır”

Anmada konuşma yapan Gazeteci Faruk Bildirici de “Her insan ölümlüdür ama biz gazeteciler bir yerde ölümsüzlüğe çalıyoruz. Ölüme karşı mücadele ediyoruz, her yazma çabamız bu yüzden. Bunu en iyi yapanlardan biri Cüneyt Arcayürek’ti. Arcayürek, yakın tarihin tanığıdır. Biz gazeteciler tarihe tanıklık ediyoruz ama o tanıklıktan izler bırakamıyoruz. Cüneyt Arcayürek o izi çok başarılı bir şekilde bıraktı. Geriye baktığımızda evet bedeni burada ama bence eserleriyle hala yaşıyor. Genç gazeteci arkadaşlarıma Arcayürek’in yazma disiplinini, çalışma disiplini örnek veriyorum. Disiplinli gazetecilik ne demek, tarihe iz bırakmak ne demek, ölüme karşı mücadele etmek ne demek bunu Arcayürek’te görüyoruz” ifadesini kullandı.