Batı Balkanlar ve Türkiye araştırmacı gazetecilik ödüllerine büyük ilgi

17.07.2023

Bu yıl ilk kez Türk gazetecilerinin de davet edildiği Batı Balkan Ülkeleri ve Türkiye Araştırmacı Gazetecilik Ödüllerine, 7 ülkeden (Türkiye, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Kuzey Macedonya, Romania, Sırbistan) 125 medya kuruluşu adına toplam 267 başvuru yapıldı.

Türkiye’den çok sayıda gazetecinin de aday olduğu araştırmacı gazetecilik ödülleri için değerlendirmeler yaz boyunca Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye bazında devam edecek ve ödül kazanan isimler sonbaharda açıklanacak. Türkiye’de geçen yıl ödüle değer bulunan gazeteciler arasında Çiğdem Toker, Can Özçelik, Pelin Ünker Kurtuluş, Serdar Vardar yer almıştı.

5 yıldır ülkelerin kendi gazetecilerine açık düzenlenmekte olan yarışmada, “Batı Balkan Ülkeleri ve Türkiye” ortak ödülleri ilk kez bu yıl verilecek. AB katkısıyla yürütülen projede dağıtılan ödüller, araştırmaya dayalı haberlerin ön plana çıkarılmasını, Balkan gazetecileri arasında iş birliğinin geliştirilmesini, Batı Balkanlar ve Türkiye’de araştırmacı gazeteciliğin düzeyinin yükseltilmesini hedefliyor.

Araştırmacı gazetecilik ödülleri için toplam 267 gazeteci, haberlerinin 159’unu ulusal, 9’unu bölgesel ve 99’unu ise hem ulusal hem bölgesel değerlendirmeye sundu.

Bu ülkelerdeki Değerlendirme Jürileri, önümüzdeki günlerde başvuruları tek tek incelemeye başlayarak, sunulan haber dosyalarını, araştırmacı gazetecilikteki yeri, araştırma ve sunumun kalitesi, nesnellik ve etik, tarafsızlık ve yenilikçilik gibi özellikler yanında etkinlik ve yarattığı etkiyi dikkate alarak değerlendirecek. Ülkeler bazında değerlendirme yapacak jüriler ve en üst düzeydeki Batı Balkanlar ve Türkiye Araştırmacı Gazetecilik Ödülünü belirleyecek olan jüri, önümüzdeki günlerde açıklanacak.

2023 yılının ödül kazanan gazetecileri sonbaharda ulusal törenlerle açıklanacak. Her ülkede en iyi üç habere 5 bin Avro (birinciye), 3 bin Avro (ikinciye) ve 2 bin Avro (üçüncüye)  ödül verilecek. Ayrıca en üst düzeydeki değerlendirme olan Batı Balkanlar ve Türkiye ödülüne başvurarak seçilen “en iyi üç gazeteci” de aynı rakamlarda ödüllendirilecek.

Bu yılki AB Araştırmacı Gazetecilik Ödülü, daha geniş kapsamlı olan, “Batı Balkanlar ve Türkiye’de Kaliteli Gazeteciliğin Güçlendirilmesi 2″ projesinin bir parçası. Proje kapsamında, genç gazetecilerin araştırmacı gazetecilik dalında ilerletilmesi için kamp ve seminerler düzenlemesi ve katılımcı gazetecilerin hazırlayacakları haber projelerinin teşvik edilmesi etkinlikleri de yer alıyor. Bu eğitimlerle, araştırmacı gazeteciliğin düzeyinin yükseltilmesi, bu alanda çalışan gazetecilerin başarısının takdir ve teşvik edilmesi hedefleniyor. Bölgede kaliteli gazeteciliğin önemine ilişkin farkındalığı ve kapasiteyi artırmak da hedefler arasında.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen proje, Balkan Araştırmacı Habercilik Ağı – BIRN Hub, Orta Avrupa Üniversitesi (CEU) – Macaristan, Gazeteciler Cemiyeti – Türkiye, Thomson Media (TM) –den oluşan bir konsorsiyum tarafından yürütülmekte. Konsorsiyumda, Almanya, Goce Delcev Stip Üniversitesi (UGD) – Kuzey Makedonya, Bağımsız Gazeteciler ve Medya Çalışanları Sendikası (SSNM) – Kuzey Makedonya, Güneydoğu Avrupa Medya Birliği (MASE) – Karadağ ve Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı Kosova (BIRN Kosova) da yer alıyor.