AB Araştırmacı Gazetecilik Ödülü başvuruları başladı

18.05.2023

Türkiye ve Batı Balkan ülkelerinden gazetecilerin başvurabileceği AB Araştırmacı Gazetecilik Ödülü başvuruları başladı.

Ödüller, “Batı Balkanlar ve Türkiye’de Haberciliğin Niteliğinin ve Bağımsız Gazeteciliğinin Güçlendirilmesi” projesinin bir parçası olarak, araştırmacı gazetecilerin olağanüstü başarılarını tanıma, tanıtma ve teşvik etme amacıyla, bir önceki takvim yılında yayınlanan en başarılı araştırmacı gazetecilik haberlerine veriliyor. 2023 yılında ilk kez, Batı Balkanlar ve Türkiye’den, belirli kriterleri karşılayan en başarılı haberin ödüllendirileceği bölgesel bir başarı ödülü de verilecek.

2022 yılı içerisinde yayınlanmış

Başvuru sahipleri, bireysel ya da grup olarak, Türkçe veya azınlık dillerinde, Türkiye medyasında basılı, radyo, televizyon veya çevrim içi mecralarda yayınlanmış haberleriyle başvuru yapabilirler. Haberlerin 2022 takvim yılı içerisinde yayınlanmış olması gerekiyor. YouTube/TikTok/Instagram mecralarında ve podcast formatında hazırlanan araştırmacı gazetecilik haberleriyle de başvuru yapılabilir.

Başvuru sahipleri; 1 Ocak 2022-31 Aralık 2022 tarihleri arasında yayınlanan, organize suç, yolsuzluk, aşırılığın yükselişi, yabancı odakların etkisi, çevrim içi ihlaller de dahil olmak üzere temel hak ihlallerini konu edinen, bölgesel ekonomiyi etkileyen, etkisi sınırları aşan ve ülkelerin bakış açısını değiştiren haberler ile başvuru yapabilir. Bu konuların yanı sıra, ülkelerin AB entegrasyon sürecinde yaşadıkları zorlukları konu edinen haberler ile de başvuru yapılabilir. Geçmiş yıllarda ödül alan haberlere ulaşmak için tıklayın.

 Birinciye 5 bin Avro ödül

Türkiye için ayrılan toplam 10 bin Avroluk fonda, birinciye 5 bin Avro, ikinciye 3 bin Avro, üçüncüye ise 2 bin Avro verilecek.

Yalnızca ulusal yarışma, yalnızca bölgesel yarışma veya her ikisine birden başvuru yapılabilir. Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye’nin ulusal yarışma birincileri, başvuru formunda bölgesel yarışmaya katılmak istediklerini beyan ederlerse, doğrudan bölgesel yarışma adayı olacaklardır.

Bölgesel yarışma için ayrılan ödül fonu da 10 bin Avro olarak belirlendi. Birincilik ödülü 5 bin Avro, ikincilik ödülü 3 bin Avro, üçüncülük ödülü ise 2 bin Avro.

Ulusal ve bölgesel yarışma jürileri kıdemli editörler, medya uzmanları, gazeteciler ve aynı kriterleri karşılayan proje konsorsiyumu temsilcilerinden oluşmaktadır.