CHP'den yerel basını destekleme önerisi

21.04.2023

CHP Kırıkkale İl Başkanı Bozdağ, CHP’nin iktidarı döneminde kamuya ait ilan ve reklamlarının bir kısmını yerel basına aktarılması gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırıkkale İl Başkanı Onur Yüksel Bozdağ, iletişim kanallarının çok farklılaştığı çağımızda, özellikle sosyal medyanın da nerdeyse her bireyin kullanmaya başladığı bir mecra olması, ulusal medya organlarının ekonomik kaynakların neredeyse yüzde yüzünü kendisine bağımlı hale getirmesinin bir sonucu olarak, “yerel medya” ya da “Anadolu medyası” şeklinde tabir edebileceğimiz, yerel dinamiklerle yayın yapan yazılı ve internet medyası ciddi sorunlarla boğuşmak zorunda kaldığını söyledi.

Özgür, tarafsız ve bağımsız yayın

Bozdağ, demokrasinin gereği medyanın özgür, tarafsız ve bağımsız yayın yapması olduğunu dile getirerek, “Özellikle ekonomik sorunlar göz önüne alındığında bu husus neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Ülkemizin en önemli seçimlerinden birine doğru gün sayarken, bu konuda yaşanan sıkıntıların bir nebze azaltılabilmesi adına, CHP Kırıkkale Milletvekili adaylarımız Sayın Ahmet Önal, Sayın Ömer Eldemir ve Sayın Ümit Duman ile yapmış olduğumuz istişare toplantısıyla, seçim sonrasında girişiminde bulunacağımız konular hakkında sizleri bilgilendirme gereği duyduk. Gerçekleştirmiş olduğumuz toplantıda “yerel medya”nın sorunları hakkında yapacağımız öneriler ile; bağımsız, tarafsız ve özgürce yayın yapılabilmesi adına yürütülecek proje başarıya ulaşılabilirse, çözüm yolunun Kırıkkale ilinden gelen bir öneri ile gerçekleşmesi hususunu çok önemsiyoruz.

Kısa vadede problemleri azaltacaktır

Bilindiği üzere, özellikle Varlık Fonu kapsamına alınan kamu bankaları, şirketler vb. bilançoları incelendiğinde, neredeyse tamamı ulusal medyaya aktarılmak üzere, ilan ve reklam için ciddi bütçeler ayırmaktadırlar. Bu konuda çoğu zaman ulusal düzeyde verilen reklamlar eşit olarak dağıtılmamakta, belli çevrelere yakınlık esasına göre kararlar alınmaktadır. Tam da bu noktada, özellikle kamuya ait ya da kamu iştiraki şeklinde bulunan kurum ya da şirketlerin ilan ve reklam bütçelerinin belirli bir kısmının “yerel medya” ya ayırılması, ilan ve reklamların eşit şekilde yerel medya eliyle halka ulaştırılmasının, özellikle ekonomik öngörülemezlik yaşayan yerel medya unsurlarının kısa vadede problemlerini azaltacaktır.

Gazetecileri özgür hale getirebilecektir

Bu durum yerelden haberdar olmak isteyen yöre halkının tarafsız ve gerçek habere de ulaşmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla bu projenin amacı, yerel medyanın asgari ekonomik sıkıntılarının kısa vadede aşılmasıdır. Dolayısıyla yerelde Belediye, siyasi partiler, PR çalışması yapmak isteyen şahısların ilan ve reklam talepleri ile ilgili yerel medyanın seçici davranması, yapacağı haberlerde kişilerden çok kamu yararını gözetmesi, kurumların ve kişilerin daha verimli çalışması için yapılacak eleştiriler bakımından da gazetecileri özgür hale getirebilecektir. Elbette uzun vadede sorunların kalıcı olarak çözülmesi için gerekli adımlar da mutlaka atılmalıdır. Ancak kısa vadede gerek yazılı gerekse internet medyası bakımından, yerelde güçlenmiş ve bağımsız gazeteciler eliyle, yöre halkının yerel haberleri bugünkünden daha sağlıklı alması sağlanabilecektir.

Size söz veriyoruz

Bu konu ile ilgili hemen seçim sonrası tarafımızca gerekli girişimler başlatılacak olup, milletvekillerimiz eliyle TBMM bünyesinde, parti örgütümüz eliyle CHP Genel Merkezi düzeyinde girişimlerde bulunacağımızın sözünü veriyoruz. Sorunun çözülmesi halinde, çözüm önerisinin de Kırıkkale İlimizin dinamiklerinden gelmesi bizleri çok mutlu edecektir. Bu ve bunun gibi birçok alanda reform döneminin, 13. Cumhurbaşkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde başlayacağını belirterek, hepinize iyi çalışmalar diliyorum” dedi.