Adıyaman için ne yapmalıyız?

27.02.2023

Usta Gazeteci Nevzat Çiçek depremden etkilenen Adıyaman'da edindiği gözlemlerini ve neler yapılması gerektiğini madde madde açıkladı.

 

Adıyaman için acil eylem planı oluşturulması gerektiğini ifade eden Gazeteci Nevzat Çiçek’in açıklamaları şu şekilde:

1-Organize sanayi bölgelerindeki fabrikalar kapılarına kilit vurdu Acil olarak üretime geçmeli. Personelleri için barınma imkânı (konteynır) sağlanmalıdır.  

2-Bazı fabrika sahipleri fabrikalarını başka yere taşıma düşüncesindedirler. Bu Adıyaman’ı öldürür. Bu fabrika sahipleri için uzun vadeli ve düşük maliyetli krediler oluşturmalıdır.

3-Bu işletmelerde çalışan insanlarımızın asgari ücretinin en az yüzde 30’u devlet tarafından belirli bir süreliğine karşılanmalıdır.

4-Adıyaman’a yatırım yapmak isteyenlere vergi istisnası, SGK prim muafiyeti ve yatırım teşvikleri verilmelidir.

5-Büyük holdinglerin Adıyaman’da yatırım yapması ve finansal destek sağlamaları için iş ortaklığı modeli hayata geçirilmelidir.

6-Adıyaman’da işyerleri yıkılan esnafımızın kamuya olan borçları, idari para cezaları silinmelidir.

7- Esnafa yeniden başlama kredisi verilmeli ve 24 ay sigorta, vergi gibi yükümlülükler alınmamalıdır.

8-Gerek kamu bankaları gerek esnaf kefalet kooperatifleri vasıtasıyla verilen krediler tamamen silinmelidir.

9-Adıyaman’dan göç edenler bu önlemlerle geri döndürülmelidir.  

10-Yenisen inşa edilecek konutlar çok katlı olmamalıdır. Üç katı geçmeyecek konutlar zemini sağlam olan dağlık alana yapılmalıdır.

11-Adıyaman tarım çiftçisi için bir iki yıl boyunca makina teçhizatı için kiralama yolu açılmalı, mazot ve elektrik başta olmak üzere ciddi destek verilmelidir.

12-Kamuda Adıyaman’da görev yapmak isteyen başta öğretmen ve doktor olmak üzere devlet memurlarına 24 ay ek ödenek çıkarılmalıdır. Aynı şekilde üniversite öğrencileri başta olmak üzere diğer öğrencileri de kolaylıklar sağlanmalıdır.

13-Adıyaman belediyesinin hizmetlerinin aksamaması için kardeş belediyeler üzerinden hizmetler üretilmelidir.

14-Adıyamanın yaralarını sarmak, kalıcı ve devamlı projelerin devam etmesi için muhakkak suretle koordinasyon devam etmeli ve yardımların getirilmesine devam edilmelidir.