Vali Yazıcı’dan yerel basını rahatlatacak genelge

21.10.2020

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, kamu kurum ve kuruluşları ile kaymakamlıklara gönderdiği genelgede kamu kurumlarının ‘doğrudan temin’ usulüyle yaptığı alımlar yerine ihale usulünün benimsenmesini istedi. Genelgede, ilanların da Basın İlan Kurumu aracılığıyla süreli yayınlarda yayınlanması talimatı verildi.

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, yayımladığı genelge ile Kamu İhale Kanunu dışına çıkılmaması için belediyeler ile kamu kurumlarını uyardı. Doğrudan temin yönteminin genel bir ihale yöntemi olarak benimsenmemesi istenen genelgede, doğrudan temin yöntemi kullanılarak alınacak mal ve hizmetlerin bölünmesini kanunun ruhuna aykırı olduğuna dikkat çekildi.  Belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının ihale yöntemiyle alacakları mal ve hizmetlerin Basın İlan Kurumu aracılığı ile süreli yayınlarda yayımlanmasına dikkat edilmesi istenen genelgeyle yerel gazetelerin ilan kayıplarının önüne de geçilmesi bekleniyor.

"Doğrudan temin yöntemi genel bir ihale yöntemi değildir"

Antalya Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere 19 ilçe belediyesi ve kaymakamlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen genelge ile talimatları sıralayan Vali Yazıcı, ‘doğrudan temin’ yönteminin genel bir ihale yöntemi olmadığına vurgu yaptı. Vali Yazıcı, yayınladığı genelge ile uyarılarını şöyle sıraladı:

“Doğrudan temin hükümlerinden faydalanmak için yapılacak ya da alınacak mal ve hizmetlerin bölünmemesi, Kamu İhale Kanunu’nda belirtilen hükümlerin dışına çıkılmaması, istenilen rekabet ortamının oluşturularak, kamu menfaatinin en üst seviyede sağlanması, ihalenin ilanına ilişkin hükümlerin yerine getirilerek olası itiraz ve iptallerin önüne geçilmesi için Basın İlan Kurumu aracılığıyla süreli yayınlarda neşrinin gerçekleştirilerek herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini rica ederim”

Vali Yazıcı, kamu kurumlarının ihale ilanlarının süreli yayınlarda (gazeteler) yayınlanması ile “Saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur" görüşlerine yer verdi.

Kaynak; MY Gazete