Basın İlan Kurumu, dezenformasyon yasası hakkındaki iddiaları yanıtladı

29.10.2022

Basın İlan Kurumu, sosyal medya ve basında dezenformasyon düzenlemesi, geçtiğimiz haftalarda TBMM’den geçerek yasa haline geldi. Düzenlemenin ardından sosyal medyada basınla ilgili ortaya çeşitli iddialar atıldı. Basın İlan Kurumu, iddialara karşılaştırmalı olarak cevap vererek insanların kafasındaki soru işaretlerini giderdi.

Sosyal medya ve basında dezenformasyon düzenlemesi yasalaştıktan sonra, sosyal medya üzerinden bazı bireyler, ortaya yasa ile ilgili yanlış iddialar attılar. Basın İlan Kurumu yanlış anlaşılmaların önüne geçmek adına yaygın olarak dile getirilen 5 iddiaya görseller ile karşılaştırarak yanıt verdi.

 

Birinci iddia; “Basın İlan Kurumu, internet haber sitesi veya sosyal medya hesaplarını doğrudan kapatacak ya da kapatılmasını talep edebilecek.” yönündeydi. Basın İlan Kurumu bu iddiaya karşılık: “Kurumumuzun süreli yayınlar ile sosyal medya hesaplarını kapatmaya veya kapatılmasına ilişkin mahkemeden talepte bulunabileceğine dair herhangi bir görev ve yetkisi bulunmamaktadır.” şeklinde açıklama yaptı.

 

İkinci iddia; “Basın beyannamelerini alma yetkisi Cumhuriyet Başsavcılıkları yerine Basın İlan Kurumu’na verildi.” şeklindeydi. Bu iddiaya karşılık BİK; “5187 sayılı Basın Kanunu gereği süreli yayınların beyannamelerinin alınmasına Cumhuriyet Başsavcılıkları aracılığıyla devam edilmektedir.” şeklinde insanları aydınlattı.

 

Üçüncü iddia; “Basın İlan Kurumu, basın kartlarını vermiyor ve verilmesini geciktiriyor.” olarak dile getiriliyordu. BİK buna karşılık; “Kurumumuzun basın kartı taleplerini değerlendirme veya basın kartı verme yetkisi bulunmamaktadır.” açıklaması yaptı.

 

Dördüncü iddia; “Basın İlan Kurumu, süreli yayınlara para cezası vermektedir.” şeklindeydi. BİK ise; “Mevzuatın yüklediği sorumlulukları yerine getirmeyen süreli yayınlara mahsup ve telafi uygulanmaktadır. Yönetim Kurulu kararı ile mahkeme yolu açık olmak üzere ilan kesme müeyyidesi tesis edilebilir. Dolayısıyla süreli yayınlara para cezası uygulanması mümkün değildir.” diyerek yanıt verdi.

 

Beşinci iddia ise; “Anayasa Mahkemesi kararına aykırı şekilde basın özgürlüğünü ihlal eden kararlar alınmaya devam edilmektedir.” şeklindeydi. Basın İlan Kurumu bu iddiaya karşılık; “Anayasa Mahkemesi’nin kararında, suç kapmasına giren haberlerin, yaptırıma tabi tutulmasının hukuk devletinin bir gereği olduğu ifade edilmekte ve Kurumumuza müeyyide uygulama yetkisinin verilebileceği hükme bağlanmaktadır. Basın Ahlak Esaslarına dair müeyyideleri düzenleyen 49’uncu madde değişinceye kadar bu konuda değerlendirme yapılmayacağını daha önceden ilan edilmiştir.” dedi ve insanların kafasındaki soru işaretlerini yanıtladı.