Güneydoğu Gazeteciler Federasyonu, Adıyaman’da buluştu

25.09.2021

Güneydoğu Gazeteciler Federasyonu (GGF) Yönetimi, 25 Eylül 2021 Cumartesi günü Adıyaman Gazeteciler Cemiyet Başkanı Zeki Dişkaya’yı ziyaret etti.

Nemrut dağına çıkarak, rehber eşliğinde tarihi mekanları gezip hikayelerini dinleyen Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Şanlıurfa ve Kilis basın ve gazeteciler cemiyet başkanları Adıyaman’da güzel bir gün geçirdiler.

 

“Heykeller ve yapılar daha profesyonelce sergilenebilirdi”

Nemrut hakkında değerlendirmede bulunan Gaziantep Basın Cemiyeti Başkanı Arif Kurt, “Tarih var.  Hikayesi var. Merak edip gelen yerli yabancı turistler var ama hizmet maalesef yok. Dünyanın sayılı harikaları arasında bulunan, Helenistik dönemin en önemli kalıntılarından sayılan Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için 2 bin 150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı’nın yamaçlarına yaptırdığı mezar ve anıtsal heykelleri görmeye değer mi? Nefesiniz yeter, gücünüz tükenmez ve üşümezseniz değer” dedi.

Doğu, batı ve kuzey teraslarına yayılan anıtsal heykellerin, her türlü ilgisizlik ve beceriksizliğe rağmen günümüze kadar ayakta kalmayı başarıp, misafirlere kendini tanıtarak 2150 metre rakımda durduğunu hatırlatan Arif Kurt, “Açık konuşmak gerekirse böyle devasa yapıların sergilenme ve korunma şekilleri ile o bölgede yapılan hizmetleri beğenmedim. Ben buraya neden geldim diye kendi kendime konuşup durdum. M.Ö. 163 ve M.S. 72 yıllarına ait anıtsal heykeller ve yapılar daha profesyonelce sergilenebilirdi. Özetle Nemrut Dağı’ndaki yapılardan etkilendim ama korunma ve sergilenme şeklini beğenmedim” eleştirisinde bulundu.

 

“Sırlar henüz tam olarak gün yüzüne çıkartılamamış”

Antiochos’un kutsal alanları olarak kabul edilen, Nemrut dağındaki anıtsal heykellerin 2 bin yıl boyunca yalnızlığa terk edildiğini, 1881 yılında bölgeye görevli olarak gelen Alman mühendis Karl Sester tarafından bulunduğunu aktaran Başkan Arif Kurt, “1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Nemrut Dağı Ören Yeri, Adıyaman merkeze 87 kilometrede uzaklıktaki Kahta ilçesi Karadut köyüne yakın bir yerde bulunuyor. Denk geldi güneşin batışına da şahitlik ettiğimiz Nemrut’ta gizemini koruyan ve tarihi derinliği olan daha birçok meselenin anlaşılamadığını düşünüyorum. Öldükleri zaman gömüldükleri kaya mezarlarını gezip, nasıl gömüldüklerini gördük. Mezarın ve yaşadıkları yerlerin illaki Nemrut dağındaki anıtsal heykelleri gördüğü yerleşkelerdeki sırlar henüz tam olarak gün yüzüne çıkartılamamış” şeklinde ilgilendirmede bulundu.

 

“Muhteşem ötesi bu tarihi yapılar ilgi ve saygıyı çok daha fazlasıyla hak ediyor”

“Kazı çalışmalarının devam ettiği bölgelerde bitirilen yerlerin tamamının daha yüzde 10’nu olduğunun bilinmesi tespitimi çok daha anlamlı kılıyor” diyerek Nemrut’un iyi anlatılmayı değil, iyi araştırılmayı ve anlaşılmayı beklediğini kaydeden Gaziantep Basın Cemiyeti Başkanı Arif Kurt, “Muhteşem ötesi bu tarihi yapılar ilgi ve saygıyı çok daha fazlasıyla hak ediyor. Derme çatma ve amatörce yapılarla hatıralara bana göre saygısızlık yapılıyor. Verilen emeği küçümsemiyorum. Yapılan işin yakışmadığını söylüyorum. Tıpkı, Adıyaman’ın makus talihinin yapısının değişmediği gibi. Adıyaman’da bir şeylerin varmış gibi devam etmesi doğru gelmiyor bana. Yoklar çünkü… Yerli ve milli insanların çok olduğu, vatanın bölünmez bütünlüğünün teminatı illerden biri olan Adıyaman’da işsizlik, eğitim meselesi, feodal yapılanma ve ırk merkezli siyaset tercihi problem olmayan devam ediyor. İnsanı kıymetli, tarihi şöhretli, geleceği parlak bu şehrin mevcut yapısının ivedilikle gözden geçirilmesi gerekiyor. Geçmişimi koruyamayan, bu gününü ise yönetemeyen bir şehir olmaktan çıkmalı Adıyaman.

 

“Zeki Dişkaya Başkana ve Adıyaman mülki idare amirlerine sonsuz teşekkürler”

Adıyaman’ın ismi, Emevi komutanlarından Mansur İbn-i Canena tarafından Bizans’a karşı yaptırılan, Cumhuriyet devrine kadar ismi “Hısn-ı Mansur” (Mansur Kalesi) olarak bilinirdi.  Öte yandan Adıyaman ismi ise Vadi-i Leman, Vadüleman (Güzel vadi) ya da “Adıman”dan, bunun da Hititlerce iskân edilen yer manasına “Etiman”dan geldiğine bilinir.  Adıyaman’da yeniden düşünme vaktidir. Doğru bilinen yanlışlardan vaz geçme vaktidir. Vakit Adıyaman’ı anlama ve anlaşılır kılma vaktidir. GGF toplantısına ev sahipliği yapan Zeki Dişkaya Başkana ve Adıyaman mülki idare amirlerine sonsuz teşekkürler” açıklamasında bulundu.