Gazeteciler mesleki sorunları konuştu

17.06.2021

Iğdır Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen ve AB tarafından desteklenen “Demokrasi için medya, Medya için demokrasi” projesi kapsamında Iğdır Gazeteciler Cemiyeti Yönetim kurulu üyeleri ile Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen’i ziyaret ettiler.

Doğu’dan Batı’ya ziyaret

İzmir Gazeteciler Cemiyeti toplantı salonunda gerçekleşen ziyarette Iğdır Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Deniz, “Güneşin doğduğu kentten, güneşin battığı kente sorunlarımızı anlatmak, istişarede bulunmak, meslektaşlarımızla ortak dertlerimizi dile getirmek amacıyla İzmir’e geldik” dedi.

Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Fazıl Özsoy da proje çalışmalarıyla ilgili olarak“ Iğdır Gazeteciler Cemiyeti’nin AB projesi kapsamında Türkiye’nin çeşitli illerinden yirmi beş ilin gazeteciler cemiyet başkanlarını Iğdır’da ağırlayarak gazetelerin ve gazetecilerin sorunlarını masaya yatırdıklarını, toplantıya Doğu Anadolu’daki illerin Gazeteciler Cemiyet Başkanları, Basın İlan Kurumu yetkilileri, Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri ve toplantının çok başarılı geçtiğini, toplantıdan sonra katılan gazetecilerin yerel ve ulusal basında çok sayıda haber ve makaleler yazdılar” ifadelerini kullandı.

Iğdır Gazeteciler Başkanı Yardımcısı İsmail Aras da gazete ve gazetecilerin büyük sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, yerel gazetelerin aldıkları resmi ilanlarla çalışanların maaşını, sigortasını ve vergisini dahi ödeyemediklerini, pandeminin biteceği ve işlerin düzeleceği ümidinde olduklarını önlerini göremediklerini belirtti.

Aras, gazetecilikten para kazanamadıklarını ancak gazetecilik mesleğinin kendileri için bir sevda olduğunu ifade ederek, kendi çıkardığı gazeteyi emekli maaşıyla devam ettirdiğini söyledi.

Iğdır Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Hacıkasımoğlu’da sarı basın kartının Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının tarafından verilmesinin doğru olmadığını, basın kartını gazetelerin vermesi gerektiğini belirtti.

Projenin koordinatörü Ar-Ge Danışmanlığın sahibi Yeniş Çelikten de” AB tarafından finanse edilen bu projenin amacı basın ve medya çalışanlarının arasındaki diyalog ve iş birliğinin artırılmasıdır. Bu amacı gerçekleştirmek için Iğdır’da yapılan çalıştayda ve İzmir ve devamında Ankara ve İstanbul’da Gazeteciler Cemiyetleri ziyaret edilecek. Bu tür projelerin devamının olması için iş birliği açısından önemlidir” diye konuştu.

 

Meslek ilkeleri ön planda

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen de Iğdır Gazeteciler Cemiyetinin AB projesinin kabul görmesinden dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Dikmen, yaklaşık iki yıl önce meydana gelen depremde asıl binalarının hasar gördüğünü belediyenin tahsis ettiği sosyal tesiste Iğdır Gazeteciler Cemiyeti Yönetimini ağırladıklarını belirtti. Dikmen, yaptığı açıklamada altı yıldan beri İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığını yürüttüğünü, tüzük gereği yeniden aday olamadığını dile getirdi.

Altı yıl boyunca gazetecilik ilkelerinden taviz vermediğini dile getiren Dikmen:” Meslek ilkelerini her şeyin üstünde tuttum. Elbette herkesin olduğu gibi benimde bir siyasi görüşüm vardır. Ancak hiçbir zaman gazetecilik mesleğimden taviz vermedim. Mesleğim neyi gerektiriyorsa onu yaptım. İki tane AB projem var. Tek üzüldüğüm o projelerimi tamamlamadım görev sürem dolmasıdır” şeklinde konuştu.