Gazeteci Karakaş’a 15 Yıla Kadar Hapis İstemi

30.12.2020

Geçtiğimiz ay tutuklanan gazeteci Dindar Karataş hakkında hazırlanan iddianamede, yaptığı haberlerle suçlanan Karataş’ın 15 yıla kadar hapsi isteniyor. Davanın ilk duruşması önümüzdeki şubat ayında yapılacak.

Van’da 24 Kasım’da gözaltına alındıktan sonra götürüldüğü Erzurum’da “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Dindar Karataş’ın iddianamesi hazırlandı.

Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame 17 sayfadan oluştu.

MA’da Müjdat Can’ın haberine göre üç sayfası “KCK Basın Komitesi” nin tanımı ve faaliyetlerinden oluşan iddianamenin geriye kalan kısmında ise Karataş’ın haber kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmelerinin tapeleri ve farklı tarihlerde yayımlanan haberleri yer aldı.

İşkence haberleri ‘suç’ sayıldı

İddianamede, Ağrı’nın Tutak ilçesine bağlı Soğuk pınar köyüne 6 Aralık’ta yapılan baskın sırasında öldürülen 28 yaşındaki Murat Kaya’nın eşi ile yapılan röportaj suç sayıldı.

İddianamede, Erzurum’un Karayazı ilçesine bağlı kırsal Çavuş mahallesindeki evlerine 8 Şubat’ta yapılan baskında yurttaşların işkenceye maruz kaldığı iddiasına ilişkin yapılan haber ile PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tutuklu olduğu İmralı Cezaevi’nin koşullarına ilişkin yapılan “İmralı cezaevinde denetleme yapılsın” başlıklı haber de yine suçlama konusu yapıldı.

Gazeteci Karataş’a dair suçlama konusu yapılan bir diğer haber ise “Şeyh Said’in torunu Fırat: bölgedeki sorunlar ancak ulusal kongreyle çözülür” başlığıyla MA’da yayımlanan haberi oldu.

İddianamenin devamında, tutuklu bulunduğu Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde 23 Eylül 2019 tarihinde intihar ettiği ileri sürülen Sinan Gencer’e ilişkin yapılan habere yer verildi.

“Gencer’in mektubu aileye verilmiyor: İntihar ettiğine inanmıyoruz” başlıklı habere dair iddianamede, şu ifadeler yer aldı: Sinan Gencer isimli şahsın güvenlik güçlerimize silahlı saldırı gerçekleştirmesi dolayısıyla yakalandığından bahsedilmediği, şahsın sıradan bir konudan dolayı yaralı olarak yakalandığı ve haksız bir şekilde müebbet hapis cezasına çarptırıldığının belirtilmeye çalışıldığı, Sinan Gencer isimli şahsın intihar etmediğinin, öldürüldüğünün belirtilmeye çalışılarak, halk tabanında terör örgütüne desteği yükseltmeyi ve Sinan Gencer isimli şahsın ölü ile ilgili toplumsal bir hareketlilik yaratmayı, terör örgütünün ve faaliyetlerinin sözde meşru olarak algılanmasını sağlamayı amaçlayarak örgütsel amaç doğrultusunda haber yayınladığı değerlendirilmiştir.

İlk duruşma şubat ayında

İddianamenin sonuç bölümünde “örgüt üyesi olduğu” iddia edilen gazeteci Karataş’ın 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istendi.

Karataş hakkında açılan davanın ilk duruşması 9 Şubat 2021 tarihinde yapılacak.